Javier Hernández

C.D. Guadalajara

Hernández började spela med C.D. Guadalajaras lag i den lägre divisionen, “Chivas” Coras i Tepic, Nayarit under säsongen 2005/06. Han debuterade för Guadalajara i Apertura 2006 i en seger mot Club Necaxa på Estadio Jalisco. Vid ställningen 3-0 kom Hernández in som ersättare för Omar Bravo i den 82:a minuten, innan han fem minuter senare gjorde matchens fjärde mål. Det var hans enda mål på sju framträdanden under 2006-2007. Han gjorde ytterligare sex framträdanden 2007-08 utan att göra mål.

Hernández gjorde tio framträdanden i Apertura 2008 utan att göra mål, men han gjorde fyra mål på femton framträdanden i Clausura 2009. I Apertura 2009 slutade Hernández som delad tredje bästa målskytt med elva mål på sjutton framträdanden. Han inledde 2010 års Torneo Bicentenario med åtta mål på fem matcher. Han slutade som delad ledare i målprotokollet för Torneo Bicentenario 2010, med tio mål på elva matcher och efter att ha tillbringat fem matcher utan att spela på grund av en skada han ådragit sig. Han vann även priset för turneringens bästa forward.

Manchester United

Transfer

Fil:Chicharito.ogv

Play media

Hernández vid sin Manchester United-debut

Manchester United blev först uppmärksammade på Hernández i oktober 2009; en scout åkte till Mexiko i december samma år och rapporterade positivt efter att ha sett några matcher. På grund av Hernández ålder planerade klubben ursprungligen att vänta innan de gjorde ett försök att värva honom, men hans potentiella medverkan med landslaget i VM fick klubben att skynda sig att lägga ett bud. Uniteds chefscout, Jim Lawlor, skickades till Mexiko i tre veckor i februari och mars för att titta på Hernández och lämnade ännu en positiv rapport om honom, innan klubbens advokat åkte över till Mexiko för att slutföra pappersarbetet.

Den 8 april 2010 kom Hernández överens om ett avtal om att skriva på för Manchester United för en okänd summa, med förbehåll för att han skulle få arbetstillstånd. Dagen innan hade Hernández varit närvarande vid Manchester Uniteds kvartsfinalseger i Champions League mot Bayern München på Old Trafford. Affären genomfördes i största hemlighet; Hernández agent hölls ovetande, liksom hans farfar Tomás Balcázar, som trodde att Hernández skulle åka på en resa till Atlanta i USA. Som en del av affären spelade United en vänskapsmatch mot C.D. Guadalajara för att inviga den mexikanska klubbens nya stadion den 30 juli. Den 27 maj beviljades arbetstillståndet, vilket gjorde att övergången kunde göras officiell den 1 juli.

Säsongen 2010-11

Hernández spelar för Manchester United mot MLS All-Stars på NRG Stadium, Houston i juli 2010

Hernández debuterade för United den 28 juli, då han kom in i den 63:e minuten i stället för Nani i MLS All-Star Game 2010 på NRG Stadium, Houston; Han gjorde sitt första mål för klubben 18 minuter senare genom att lobba bollen över Nick Rimando från strax utanför straffområdet efter en lång genomskärare från Darren Fletcher. Två dagar senare gjorde Hernández mål mot Manchester United när han spelade i en vänskapsmatch för sin tidigare klubb, C.D. Guadalajara, och gjorde invigningsmålet på deras nybyggda stadion; han inledde matchen i en Chivas-tröja och gjorde det första målet redan efter åtta minuter. Han bytte sida i halvtid, men kunde inte förhindra ett 3-2 nederlag för Manchester United. Han gjorde mål för tredje försäsongsmatchen i rad då han nätade i en 7-1-seger mot en League of Ireland XI på den nybyggda Aviva Stadium den 4 augusti.

Hernández gjorde sin tävlingsdebut den 8 augusti och gjorde sitt första mål i samband med detta, han nätade Uniteds andra mål i en 3-1-seger mot Chelsea i FA Community Shield 2010. Han kom in i början av den andra halvleken och kom på en passning från Antonio Valencia innan mexikanens skott avvek från hans eget ansikte och hamnade i nätet. Den 16 augusti gjorde Hernández sin Premier League-debut när han ersatte Wayne Rooney i den 63:e minuten av deras 3-0 hemmaseger mot Newcastle United. Han gjorde sitt första Champions League-mål den 29 september, då han kom från bänken och gjorde det enda målet i en bortaseger mot Valencia. Han gjorde sitt första ligamål för United i ett 2-2 hemma mot West Bromwich Albion den 16 oktober. Åtta dagar senare gjorde han sitt första dubbelmål för klubben, även hans första ligamål på bortaplan, i en 2-1 bortavinst mot Stoke City. Två dagar senare kom han från bänken och gjorde ett segermål i sista minuten, hans första mål i ligacupen någonsin, i en 3-2-seger mot Wolves, vilket skickade dem vidare till kvartsfinal, där de sedan slogs ut av West Ham United. Den 1 januari 2011 kom han från bänken och satte segermålet i en 2-1-seger på bortaplan mot West Bromwich Albion. Hernández blev den mexikan som gjort flest mål i Premier Leagues historia efter att ha öppnat målskyttet i en 2-1 hemmaseger mot Stoke City den 4 januari.

Hernández spelade mot West Brom på Old Trafford under säsongen 2010-11

Den 25 januari gjorde Hernández kvitteringsmålet i en 3-2 comeback på bortaplan mot Blackpool. Fyra dagar senare gjorde han sitt första mål i FA-cupen då han satte segermålet i en 2-1 bortavinst mot Southampton. Hernández gjorde två mål i en 4-0 bortavinst mot Wigan den 26 februari. Åtta dagar senare gjorde han ett sent tröstmål i en 3-1-derbyförlust borta mot Liverpool. Hernández gjorde två mål i en 2-1 hemmaseger mot Marseille den 15 mars och skickade därmed United vidare till kvartsfinal i Champions League. Den 2 april gjorde han det sista målet mot West Ham United när de kom från två mål i underläge och vann med 4-2 på bortaplan. Den 8 april avslöjades Hernández som en kandidat till utmärkelsen PFA Young Player of the Year tillsammans med lagkamraten Nani. Fyra dagar senare öppnade han målskyttet i kvartsfinalsegern mot Chelsea i Champions League med 2-1. Matchen slutade 3-1 på totalsiffrorna, vilket skickade United vidare till semifinal. Han fortsatte sin målform den 23 april genom att göra segermålet med ett huvudskott i 1-0 hemmasegern mot Everton.

Den 8 maj gjorde Hernández öppningsmålet i 2-1 hemmasegern mot Chelsea efter bara 36 sekunder, vilket gjorde att United var en poäng från att vinna titeln. Målet mot Chelsea gjorde honom till den första spelaren sedan Ruud van Nistelrooy säsongen 2001-02 att göra 20 mål för klubben under sin debutsäsong. Hernández avslutade sin debutsäsong med Manchester United genom att den 18 maj vinna priset Sir Matt Busby Player of the Year som röstades fram av fansen. Den 28 maj spelade Hernández alla 90 minuter i 3-1-nederlaget mot Barcelona i Champions League-finalen. Den 5 juli 2011 utsåg International Federation of Football History and Statistics Hernández till “World Goalgetter 2011” med 13 mål, före andra spelare som Cristiano Ronaldo, Giuseppe Rossi och Lionel Messi.

Säsongen 2011-12

Efter att ha deltagit i 2011 års CONCACAF Gold Cup med Mexiko återvände Hernández till Manchester United för att påbörja försäsongsträningen i New York inför MLS All-Star Game 2011. Den 26 juli 2011 fördes han till sjukhus efter att ha drabbats av en mindre hjärnskakning efter att ha träffats i huvudet med en boll under ett träningspass; han blev frisk nästa dag, men deltog inte i matchen.

Den 28 juli 2011 rapporterades det att Rafael Ortega, läkaren vid C.D. Guadalajara, informerade Manchester United om att Hernández led av ett redan befintligt neurologiskt tillstånd. Ortega förklarade också att Hernández hade lidit av “akut migrän och “huvudvärk” som tonåring. Han deltog inte i någon av Uniteds försäsongsmatcher och inte heller i FA Community Shield 2011. Han missade också Uniteds första match för säsongen mot West Bromwich Albion.

Hernández gjorde sitt första framträdande under säsongen 2011-12 den 22 augusti i en 3-0-seger mot Tottenham Hotspur, då han kom in från bänken för Danny Welbeck i den 79:e minuten. Han återvände till startelvan den 10 september mot Bolton Wanderers och gjorde två mål i en 5-0-seger. Den 15 oktober 2011 kom Hernández från avbytarbänken och gjorde det avgörande kvitteringsmålet mot Liverpool på Anfield i 1-1. I den 81:a minuten spelade Hernández på Danny Welbecks inspel från en hörna för att stjäla in och kicka in kvitteringen.

Hernández skrev den 24 oktober på ett nytt femårskontrakt som knyter honom till Manchester United fram till 2016. Dagen därpå rapporterades det att Hernández var med på långlistan till årets FIFA Ballon d’Or. Hernández gjorde sitt fjärde ligamål för säsongen och segermålet mot Everton på Goodison Park i en 1-0-seger den 29 oktober. Han gjorde sedan sitt femte ligamål för säsongen och segermålet i Uniteds nästa bortamatch mot Swansea City, en 1-0-seger. Hernández gjorde mål igen i den följande matchen hemma mot Newcastle United, när Wayne Rooneys skott blockerades av en försvarare och studsade tillbaka på Hernández och in i mål. Han bars sedan av planen tidigt i Uniteds nästa ligamatch borta mot Aston Villa, då han såg ut att gå omkull på sin fotled utan utmaning från en motståndare. Efter matchen sa managern Sir Alex Ferguson att Hernández hade drabbats av en skada på ledbandet i ankeln och att han skulle vara borta i upp till fyra veckor. Den 18 december gjorde Hernández en överraskande tidig återkomst mot Queens Park Rangers. Han ersatte Danny Welbeck i den 63:e minuten i Uniteds 2-0-seger på Loftus Road.

Den 31 januari 2012 gjorde Hernández sitt första mål sedan november och sitt sjunde mål för säsongen i en 2-0-seger i ligan på Old Trafford mot Stoke City, genom att göra det första av två straffar. Hernández fortsatte sin målform den 5 februari på Stamford Bridge mot Chelsea och gjorde det tredje målet i en comeback med tre mål, genom att sätta huvudet i en cross från Ryan Giggs. Den 16 februari gjorde Hernández sitt första mål i Europa League, i en 2-0 bortavinst mot Ajax i åttondelsfinalen. Han gjorde mål igen i returmötet på Old Trafford den 23 februari, men den här gången i en 2-1 hemmaförlust. United vann dock ändå matchen med 3-2 på sammanlagt 3-2. Den 18 mars gjorde Hernández två mål i en 5-0-seger mot Wolverhampton Wanderers.

Säsongen 2012-13

Hernández under ett träningspass med Manchester United 2012

Hernández inledde sin tredje säsong med United den 2 september 2012, då han kom in i 72:a minuten som inhoppare för Danny Welbeck i en 3-2-seger mot Southampton. Den 15 september kom han med i startelvan i matchen mot Wigan Athletic och spelade alla 90 minuter. Trots att Wigans målvakt Ali Al-Habsi räddade en straff i den femte minuten gjorde Hernández sitt första mål för säsongen och assisterade även till lagkamraten Nick Powells mål i 4-0-segern. Den 23 oktober gjorde Hernández ett dubbelspel i en comebackseger med 3-2 mot Braga i en gruppspelsmatch i Champions League efter att United hade hamnat i underläge med 2-0 i första halvlek. Fem dagar senare gjorde han segermålet mot det nionde Chelsea i en kontroversiell 3-2-seger efter att han ansågs ha befunnit sig i offsideposition när han gjorde målet.

Den 10 november 2012 kom Hernández in som inhoppare i andra halvlek och gjorde två mål när United kom från ett 2-0-underläge och besegrade Aston Villa med 2-3 på Villa Park. I slutet av matchen gjorde Hernández hattrick, men repriser visade att hans skott till Uniteds andra mål slogs utanför tills det vändes in i eget mål av Villa-försvararen Ron Vlaar. Den 24 november gjorde han sitt femte ligamål för säsongen i en 3-1 hemmaseger mot Queens Park Rangers. Den 26 december gjorde Hernández Uniteds fjärde mål i slutminuterna i en 4-3-seger mot Newcastle United på Old Trafford. Han inledde sedan 2013 med att göra ett dubbelmål mot Wigan den 1 januari och hjälpte United till en 4-0-seger. Den 26 januari skulle Hernández göra ytterligare ett dubbelmål, den här gången i en FA-cupmatch mot Fulham som United vann med 4-1.

I en annan FA-cupmatch mot Reading den 18 februari gjorde Hernández mål i den 72:a minuten och gav United en 2-0-ledning. Hans mål skulle i slutändan bli en avgörande faktor då United vann matchen med 2-1. Även om han startade i Uniteds 2-0-seger i Premier League mot QPR den 23 februari 2013 gjorde han inget mål i matchen och han gjorde inte mål igen förrän den 10 mars i en annan FA-cupmatch mot Chelsea som slutade oavgjort 2-2. Hernández öppnade målskyttet i manager Sir Alex Fergusons sista hemmamatch på Old Trafford mot Swansea City. Efter att en frispark inte rensats bort slog han in från sex meter i den första halvleken och gav United ledningen med 1-0, i en match som de sedan vann med 2-1. Hernández gjorde Uniteds sista mål för säsongen och det sista målet under Ferguson-eran, när han från nära håll slog in ett kryss i 5-5 i en oavgjord match borta mot West Bromwich Albion på sista dagen.

Säsongen 2013-14

Hernández gjorde sitt första mål för säsongen under den nya managern David Moyes den 25 september 2013, då han gjorde det enda målet i hemmasegern mot rivalerna från Liverpool i den tredje omgången av Ligacupen. Den 26 oktober, med sitt första ligamål för säsongen, satte han huvudet på segermålet när de kom från slutet och besegrade Stoke med 3-2 på Old Trafford. Tre dagar senare gjorde han ett dubbelspel – med början på en straff – i en 4-0-seger mot Norwich City i nästa omgång av Ligacupen. I turneringens semifinal tvingade hans mål från Adnan Januzajs kryss i sista tilläggsminuten fram en straffläggning, som United förlorade mot Sunderland.

Lån till Real Madrid

Den 1 september 2014 skrev Hernández på för Real Madrid på ett säsongslångt låneavtal, med en option på ett köp i slutet av lånet. Han genomgick en läkarundersökning och skrev under kontraktet samma dag.

Han debuterade i Madridderbyt den 13 september och ersatte Karim Benzema i de sista 27 minuterna när laget förlorade med 2-1 hemma mot Atlético Madrid. Den 19 september kom Hernández in som ersättare för Gareth Bale i den 77:e minuten och gjorde sina två första mål i en 8-2 bortavinst mot Deportivo de La Coruña.

Han gjorde segermålet den 22 april 2015 i 1-0-segern mot Atlético Madrid, som skickade Real Madrid till semifinal i Champions League. Fyra dagar senare gjorde Hernández ett dubbelmål i Madrids 2-4-seger på bortaplan mot Celta de Vigo.

Den 26 maj meddelades det att Hernández skulle återvända till Manchester United efter att hans utlåning avslutats, efter att Real Madrid beslutat att inte göra lånet till ett permanent avtal.

Det permanenta utträdet från Manchester United

Den 29 augusti 2015 rapporterades det att Manchester Uniteds manager Louis van Gaal hade sagt till Hernández att han kunde lämna klubben innan transferfönstrets stängning. Eftersom han hade ett år kvar av sitt kontrakt var det oklart hur stor övergångssumma United skulle kräva för honom.

Hernández spelade sin sista match för Manchester United den 22 augusti i ett mållöst oavgjort resultat mot Newcastle United på Old Trafford. Han kom in som inhoppare i den 67:e minuten och ersatte Adnan Januzaj. Eftersom han ofta kom in som inhoppare under sin tid i Manchester United är Hernández minuter per målförhållande bland de mest produktiva i Premier Leagues historia.

Bayer Leverkusen

Den 31 augusti 2015 meddelades att Hernández skrivit på ett treårskontrakt med Bundesligaklubben Bayer Leverkusen för en icke offentliggjord summa, enligt uppgift 7,3 miljoner pund.

Säsongen 2015-16

Hernández debuterade i Bundesliga som inhoppare i 58:e minuten i 1-0-förlusten mot Darmstadt 98 den 12 september. Fyra dagar senare gjorde han sitt första mål i Champions Leagues gruppspelsmatch mot BATE Borisov och gjorde det tredje målet i 4-1-segern. Den 23 september gjorde Hernández sitt första Bundesligamål i Bayers 1-0-seger mot FSV Mainz och utsågs även till Man of the Match. Den 20 oktober gjorde Hernández sitt första dubbelmål för Leverkusen i 4-4-målet mot Roma i Champions League. Han avslutade gruppspelet i Champions League med fem mål på sex matcher, men Bayer lyckades inte kvalificera sig till utslagsfasen, utan slutade trea i grupp E och hamnade i Europa League.

Hernández utsågs till månadens spelare i Bundesliga i november; en månad då han gjorde mål i en 2-1-förlust hemma mot 1. FC Köln och två gånger i 3-1-segern mot Eintracht Frankfurt. Den 12 december gjorde Hernández sitt första hattrick i Leverkusens 5-0-seger mot Borussia Mönchengladbach, och gjorde därmed 15 mål på de 12 senaste matcherna, vilket innebär att han har gjort 17 mål på 20 matcher. Han skulle återigen bli utsedd till månadens spelare i Bundesliga för december.

Den 30 januari 2016, i Bayers andra match efter vinteruppehållet, gjorde Hernández två mål i en 3-0-förlust mot Hannover 96 och noterade därmed sitt 20:e och 21:a mål för säsongen. Två dagar senare utsågs han för tredje gången till månadens spelare i Bundesliga.

Säsongen 2016-17

Hernández gjorde mål och stod för en assist i Leverkusens 2-1-seger mot SC Hauenstein i den första omgången av DFB-pokalen den 21 augusti 2016. Två dagar senare rapporterades det att Hernández skulle missa Bayers öppningsmatch för säsongen mot Borussia Mönchengladbach efter att ha ådragit sig en bruten hand. Den 17 september gjorde Hernández sitt första mål för Bundesligasäsongen i Eintracht Frankfurt, men han missade dock chansen att kvittera sent från straffpunkten i 2-1-förlusten. Veckan därpå mot FSV Mainz 05 gjorde Hernández ett perfekt hattrick som inkluderade ett segermål på stopptid, det tredje hattricket under Bundesligasäsongen. Han utsågs senare till månadens spelare i Bundesliga för september.

Den 28 januari 2017 gjorde Hernández Bayer Leverkusens andra mål i 2-3-förlusten mot Borussia Mönchengladbach och avslutade därmed sin elva matcher långa mållösa svit. Den 21 februari, efter matchen mot Atlético Madrid, blev Hernández den mexikanska spelaren med flest framträdanden i Champions League med 47, och överträffade därmed Rafael Márquez tidigare rekord på 46 framträdanden.

West Ham United

Säsongen 2017-18

Den 24 juli 2017 anslöt sig Hernández till den engelska klubben West Ham United för en icke offentliggjord summa, som rapporteras ligga på cirka 16 miljoner pund, och skrev på ett treårskontrakt. Han fick tröjan med nummer 17. Han debuterade för West Ham den 13 augusti och spelade alla 90 minuter i 4-0-nederlaget mot sin tidigare klubb Manchester United på Old Trafford. Veckan därpå gjorde Hernández sina två första mål för West Ham i 3-2-förlusten mot Southampton.

I november ådrog sig Hernández en hamstringskada när han var på landslagsuppdrag med Mexiko, och det rapporterades att han skulle vara avstängd från aktivitet i upp till två veckor. Efter avskedandet av Slaven Bilić och utnämningen av David Moyes till manager fanns det farhågor om att Hernández skulle uteslutas i West Ham på samma sätt som i Manchester United. Som svar hänvisade Moyes till honom som en “toppmålskytt” och “en briljant avslutare”. Under vinterns transferfönster fanns det rapporter om att Hernández skulle lämna klubben efter bara sex månader och kopplades samman med en flytt till den turkiska klubben Beşiktaş samt en eventuell återkomst till Manchster United. Den 20 januari 2018 kom han från bänken och gjorde utjämningsmålet för West Ham i 1-1 i ligan mot Bournemouth och gjorde därmed sitt första mål sedan oktober. Efter matchen berömde Moyes Hernández prestation och sa att “vi behövde honom idag”. Den 8 april, i en ligamatch mot Chelsea, gjorde han ett mål i den 73:e minuten till 1-1. Det var nionde gången han gjorde mål mot klubben.

Säsongen 2018-19

Den 28 augusti 2018 gjorde Hernández West Hams tredje mål på tilläggstid i en 3-1-seger mot AFC Wimbledon i den andra omgången av EFL Cup. I september förklarade West Hams manager Manuel Pellegrini att Hernández led av körtelfeber, vilket gjorde att han missade flera matcher. Han skulle återhämta sig och återvända till träningen i oktober. Den 3 november gjorde han sitt första Premier League-mål för säsongen i West Hams 4-2-seger mot Burnley.

Den 22 februari 2019 gjorde Hernández kvitteringsmålet i West Hams eventuella 3-1-seger mot Fulham; vid en första genomgång såg det ut som om han hade headat in bollen från en meter för att göra mål, men repriser av målet tycktes dock visa att bollen studsade tillbaka från Hernández arm för att sätta bollen i nät. Det var också hans 50:e mål i Premier League i karriären, vilket gjorde honom till den första mexikanen att nå den milstolpen. Han skulle komma in i målprotokollet igen den 16 mars, då han kom in som inhoppare i andra halvlek och gjorde två mål – inklusive segermålet på stopptid – för att säkra en 4-3-seger i ligan mot Huddersfield.

Säsongen 2019-20

Hernández spelar för West Ham United 2019

För säsongen fick han tröja nummer 9. Hernández gjorde sitt första mål för Premier League-säsongen 2019-20 den 17 augusti 2019 när West Ham spelade oavgjort 1-1 mot Brighton på Falmer Stadium. Den 30 augusti lämnade Hernández in en transferbegäran till West Ham och flög till Spanien för att genomföra en läkarundersökning inför en föreslagen flytt på 8 miljoner euro till Sevilla.

Sevilla

Den 2 september 2019 anslöt Hernández till La Liga-klubben Sevilla för en icke offentliggjord summa, som uppges vara 7,3 miljoner pund, och skrev på ett treårskontrakt. Han gjorde sin ligadebut den 15 september i en bortamatch mot Alavés och kom in som inhoppare i den 70:e minuten i Sevillas 1-0-seger. Fyra dagar senare, i en gruppspelsmatch i Europa League mot det azerbajdzjanska laget Qarabağ FK, gjorde Hernández ett frisparksmål, det första i karriären, i sitt lags 3-0-seger. Den 27 oktober gjorde han sitt första mål i La Liga med Sevilla i en 2-0-seger mot Getafe.

File:Javier Hernández - Your Action Saves Lives.ogv

Play media

Hernández spanskspråkiga public service-meddelande för delstaten Kalifornien om COVID-19-pandemin 2020.

LA Galaxy

Den 21 januari 2020 skrev Hernández på ett treårskontrakt med Major League Soccer-klubben LA Galaxy och blev ligans bäst betalda spelare. Han gjorde sin MLS-debut den 29 februari i 1-1 mot Houston Dynamo, var lagkapten och spelade hela matchen. Den 13 juli gjorde han sitt första mål för klubben mot Portland Timbers som slutade med en 2-1-förlust.